Διάφορα θέματα, Λύσεις & Συμβουλές

Η Επιστήμη της Καλοσύνης

Το ζεστό συναίσθημα της ευεξίας που σε κατακλύζει όταν έχεις κάνει κάτι καλό δεν είναι μόνο στο κεφάλι σου. Είναι και στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου σου.

Οι πράξεις καλοσύνης μπορούν να απελευθερώσουν ορμόνες που συμβάλλουν στη διάθεσή σου και τη γενική ευεξία σου. Η πρακτική είναι τόσο αποτελεσματική που ενσωματώνεται επίσημα σε ορισμένους τύπους ψυχοθεραπείας. Άλλωστε, «όλοι αναζητούμε έναν δρόμο προς την ευτυχία», λέει ο Δρ Waguih William IsHak, καθηγητής ψυχιατρικής στο Cedars-Sinai.

Η καλοσύνη είναι χημική

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την επιστήμη πίσω από το γιατί η καλοσύνη μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα επικεντρώθηκαν στην ωκυτοκίνη. Μερικές φορές αποκαλούμενη «η ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη παίζει ρόλο στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών και στην εμπιστοσύνη σε άλλους ανθρώπους. Είναι η ορμόνη που παράγουν οι μητέρες όταν θηλάζουν, ενισχύοντας τον δεσμό τους με τα μωρά τους.

Η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται επίσης όταν είμαστε σωματικά οικεία. Συνδέεται με το να μας κάνει πιο έμπιστους, πιο γενναιόδωρους και πιο φιλικούς, ενώ παράλληλα μειώνει την αρτηριακή μας πίεση. Οι πράξεις καλοσύνης μπορούν επίσης να δώσουν ώθηση στα επίπεδα της ορμόνης της αγάπης μας, σύμφωνα με έρευνα.

Ο Δρ IsHak λέει ότι μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τυχαίες πράξεις καλοσύνης με την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενός χημικού αγγελιοφόρου στον εγκέφαλο που μπορεί να μας δώσει ένα αίσθημα ευφορίας. Αυτή η χημική ουσία για την καλή αίσθηση του εγκεφάλου πιστώνεται ότι προκαλεί αυτό που είναι γνωστό ως «υψηλό του βοηθού». Εκτός από την ενίσχυση της ωκυτοκίνης και της ντοπαμίνης, η ευγένεια μπορεί επίσης να αυξήσει τη σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης.

Η ευγένεια ως θεραπεία για τον πόνο, την κατάθλιψη και το άγχος

Αυτό που γνωρίζουμε για την επιστήμη πίσω από τις πράξεις καλοσύνης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ορισμένες παθήσεις υγείας, λέει ο Δρ IsHak.

Μελέτες διερευνούν εάν η ωκυτοκίνη μπορεί να είναι ευεργετική στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων. Η ορμόνη είναι πρωτεΐνη και δεν μπορεί να ληφθεί απλώς ως χάπι. Η θεραπεία που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας. Η θεραπεία βασίζεται στον διαλογισμό επίγνωσης, που τεκμηριώνει την ευγνωμοσύνη σας και τις πράξεις καλοσύνης. Τέλος, το να βοηθάς άλλους πιστεύεται επίσης ότι αυξάνει τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που μοιάζει με ενδορφίνη στο σώμα που ονομάζεται ουσία P, η οποία μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο, λέει ο Δρ IsHak.

«Το κόλπο που πρέπει να ξέρετε: Οι πράξεις καλοσύνης πρέπει να επαναλαμβάνονται», λέει ο Δρ IsHak.

Πηγή: https://www.cedars-sinai.org/blog/science-of-kindness.html