Λύσεις & Συμβουλές, Υγεία

Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να ζητήσουμε βοήθεια;

Είναι αποδεδειγμένο γεγονός ότι το να ζητάμε βοήθεια από τους άλλους μπορεί να μας οδηγήσει σε δυνατές για εμάς εμπειρίες και να ενισχύσει τις σχέσεις μας τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους γύρω μας, γνωστούς και άγνωστους σε μας ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές μάλιστα οι άνθρωποι υποτιμούν την προθυμία των γύρω τους να τους βοηθήσουν.

Η έννοια της προσφοράς και της βοήθειας απασχολεί εδώ και χρόνια την κοινότητα της ψυχολογίας. Ποιοι είναι πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν και ποιοι όχι, πόσο εύκολο μας είναι να ζητάμε βοήθεια, γιατί δεν ζητάμε συχνά βοήθεια ενώ τη χρειαζόμαστε, είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν οι ψυχολόγοι ανά τον κόσμο μέσα από τις έρευνες τους. Ξεκινώντας όμως από την ρίζα του προβλήματα, ας πάμε να δούμε σήμερα τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια.

  1. Ανικανότητα, Αδυναμία, Κατωτερότητα
    Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια είτε γιατί αυτό κάνει τους ίδιους να αισθάνονται ανίκανοι και αδύναμοι είτε γιατί φοβούνται ότι θα φανούν ως τέτοιο στα μάτια των άλλων. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα της Kayla Good, στο πανεπιστήμιο του Stanford[1], απέδειξε πως ακόμα και παιδιά ηλικίας μόλις επτά ετών έχουν αυτές τις πεποιθήσεις[2].
  2. Απόρριψη
    Ένας από τους σημαντικότερους φόβους που βιώνει ο άνθρωπος είναι αυτός της απόρριψης. Έρευνες του καθηγητή Frank Flynn[3] από το Πανεπιστήμιο του Stanford δείχνουν πως οι άνθρωποι έχουν την τάση να υπερεκτιμούν την πιθανότητα το αίτημα τους για βοήθεια να απορριφθεί από τους άλλους και έτσι γρήγορα οδηγούνται στην ντροπή και τον πόνο. Για να αποφύγουν λοιπόν αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα αποφασίζουν συνειδητά ή ασυνείδητα να σιωπήσουν και να παραμείνουν αβοήθητοι.
  3. Επιβάρυνση άλλων
    Παρόλο που αυτός ο λόγος μπορεί να μοιάζει ότι ταιριάζει περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις παρά σε άλλες, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι άνθρωποι όσο κι αν αλλάζει ο βαθμός. Πολλές φορές ντρεπόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια γιατί δεν επιθυμούμε να βαρύνουμε άλλους ανθρώπους με τα προβλήματα μας, συμπεραίνοντας πως αυτό που θέλουμε να τους ζητήσουμε θα τους βγάλει από τη βολή τους ή ακόμα θα τους φέρει σε δύσκολη θέση. Έτσι, προτού καν προσπαθήσουμε να συζητήσουμε αν υπάρχει κάποιος τρόπος που να βολεύει και τις δύο πλευρές καταλήγουμε να σιωπούμε.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο κανείς να ξεπεράσει τόσο γρήγορα τους φόβους του, όμως αναλογιστεί το κακό που προκαλεί στον εαυτό του με το να απομονώνεται θα τον κάνει να καταλάβει πως ένα απλό αίτημα βοήθειας μπορεί να μας βγάλει από όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις. Ας μη ξεχνάμε πως το να ζητάμε βοήθεια, δεν θα ωφελήσει μόνο εμάς αλλά και τους γύρω μας καθώς ενισχύει την καλοσύνη, ξεκλειδώνει τις ευκαιρίες για καλύτερη κοινωνική συσχέτιση και δημιουργεί συναισθηματική εγγύτητα όταν κάποιος συνειδητοποιεί ότι ο άλλος τον εμπιστεύεται με τα προβλήματα του και την ευαλωτότητα του[4].


[1] Kayla Good is a Ph.D. candidate pursuing her graduate studies in developmental psychology at Stanford University
[2] https://www.scientificamerican.com/article/why-kids-are-afraid-to-ask-for-help/
[3] Francis J. Flynn Professor of Organizational Behavior at Stanford University
[4] https://www.psyxology.gr/blog/38-%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%B1%CF%83%CE%B8%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%83/590-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD.html